Üst Kattan Alt Kata Su Sızıntısı
Üst kattan alt kata su sızıntısı, üst katınız kiremitsiz bir çatı değilse genellikle üst kattaki dairenin tesisat borularında su kaçağı meydana geldiği hallerde oluşur. Bunun için üst katın tesisat borularının kontrol edilip sorunun kaynağı belirlenmelidir. Günümüzde ileri teknoloji cihazlarla kırıp dökmeden ya da dolap döşeme vb şeylere zarar vermeden kaçağın yeri kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Temiz Su Hattından Alt Kata Su Sızıntısı
Temiz su tesisatından kaynaklanan su sızıntıların sebepleri şöyle olabilir;
-Eski binalar için demir borular pas sebebiyle delinmiş olabilir.
-Plastik borulu binalar için usta işçiliğindeki hatalar bunlara sebep olmuş olabilir.
*Usta Plasik(pimaş) boruları döşerken ek yerlerindeki ısıtmayı çok, az yada yanlış açıda birleştirmesi sebebiyle, borunun ek yerlerinde oluşacak olan uygunsuzluklardan dolayı bu köşelerden sızıntı gerçekleşebilir.
-Yeterli esnekliğe sahip olmayan kalitesiz malzemelerin, su basıncının arttığı durumlara uyum sağlayamaması sonucu çatlaması da bu sorunu doğurur.
– Temiz su tesisatındaki kaçaklarda süreklilik olur. Eğer sızıntı sürekli olarak damlıyor ya da akıyorsa üst katınızdaki temiz su hattında kaçak olduğu kanısına varabilirsiniz.
Su kaçağı olan yer cihazlarla tespit edildikten sonra lokal olarak kırılıp müdahale edilerek hemen tamiri yapılır.
Üst Katın Pimaş Borusundan Su Sızması
Plastik(pimaş) borularda oluşan su kaçağı genellikle ek yerlerinde olur. Bazı ustalar boruları ek yaparken borular arasında kullanılması gereken sızdırmaz “conta”yı kullanmazlar bu gibi durumlarda yoğun su yüklendiği anlarda su ger yönlü taşma yaparak sızıntıya sebep olur.
Bir başka sızıntı sebebiyse pimaş boruların döşenirken yeterli eğim verilmeden ya da ters eğim verilerek döşenmesi durumudur. Bu durumda da ek yerlerinden sızma gerçekleşir.
Başka bir sebep olarakta ev ya da hane içinde yapılan tadilatlar esnasında farkında olmadan borulara verilen zararlardır. Çekiç, matkap vb aletlerle borunun bütünlüğü bozulabilir, boru çatlayabilir, ek yerlerinden gevşeyebilir. Bu durumlarda da sızıntıyı gözlersiniz.
Eğer üst temiz su değil de üst katın banyosundan su akıyor ise bu sızıntının rengi bakterilerden dolayı farklı olacaktır. Banyodan akıyor olduğu için üst katınız ne zaman banyoyu kullanırsa o kullanımı takiben akar yani sürekliliği olmaz. Rengi ve kokusu kötü olur.
Yıldızoğlu tesisat olarak gider borularındaki su kaçaklarını tespit etmede kameralı görüntüleme cihazı kullanmaktayız. Kamera gider hattının içine sürülerek sorunun olduğu noktalar tespit edilir. Sorunlu bölge değiştirilerek sorununuz giderilir.
Kalorifer Tesistatından Alt Kata Su Akması
Kalorifer tesisatlarında yüksek basınçlı sıcak su dolaştığı için zamanla metal borular için oksitlenme, plastik borular içinse aşınma kaynaklı deformasyonlar olmaktadır.Bu sorunların sonucu olarak borular zamanla sızıntı gerçekleştirebilirler.
Kalorifer sızıntıları, temiz su tesisatlarının aksine daha yavaş bir sızıntı gerçekleştiriyor olabilir.
Kombi hattındaki su kapalı bir sistemdir. Eğer kombi içindeki su basıncı sürekli olarak düşüyorsa, hattınızda “su sızıntısı”nın var olduğu yorumunu yapabilirsiniz.
Üst Komşunun Banyosundan Su Akıyor
Üst komşunun banyosundan su akıyor şikayetinin bir diğer sebepleri ise şöyle olabilir;
-Fayanslar döşenirken zemin terazisinin düzgün alınamamasından ötürü sıvı gidere yönlenmek yerine, zeminin başka bir noktasında birikip kalıyor olabilir. Bu sıvı eğer tahliye edilmezse zamanla fayansların arasından geçerek alt kata sızabilir. Bu durum genellikle ıslak zeminlerde büyük ölçülü fayanslar kullanıldığına karşımıza çıkar.
-Fayansların arasındaki derz dolgusunun ömrünü tamamlaması sonucu suyu tutamamasından ötürü sızıntıya sebep oluyor olabilir.
-Küvet ya da jaluzi gibi uygulamaların kenarlarından kabinin altına su sızıyor olabilir. Bu su da alt kata sızar.